Udruga Priroda Kretanja

Naše izvorište i poticaj

Priroda je najinteligentniji i nama najbliži izvor iz kojeg možemo učiti. Razvijala je ljudski  potencijal kroz milijune godina - usavršavajući našu građu, kretanje, osjetilnost, razum, osjećanja,  mogućnost spoznaje..., sposobnost učenja i razvijanja životnih vještina, i to tijekom čitavog svog života.
Rođenjem nasljeđujemo genetska obilježja na koja teško možemo utjecati, ali funkcije oblikovane vlastitim iskustvom promjenjive su i na njih možemo utjecati. Budući da je pokretanje uvelike naučeno ponašanje podržavajućim i inteligentnim prirodnim pokretom možemo poboljšati taj aspekt, a time i sve ostale aspekte našeg djelovanja.
Vodeći se tom mišlju postavili smo si pitanje: Kako se koristimo potencijalom koji nam je priroda namijenila? I osnovali Udrugu Priroda kretanja u kojoj vam nudimo aktivnosti kojima vas kroz pokret vodimo u otkrivanje izvora koje nosimo u sebi i njihovo daljnje razvijanje:

Bones for life (BFL) – primijenjeni Feldenkrais za odrasle:

Bones for life međunarodno je priznati program tjelovježbe usmjeren na poduku  prirodnog kretanja i skladnog držanja tijela. Službeno je verificiran u dvadeset i devet zemalja svijeta i svakim danom privlači sve veći broj poklonika zbog svoje izuzetne učinkovitosti u poboljšanju tjelesnog funkcioniranja.
Program je osmislila Ruthy Alon, viša trenerica metode kretanja Moshea Feldenkraisa "Svjesnost kroz pokret". U programu primjenjuje principe somatskog, senzo-motoričkog učenja.
U BFL grupi ili na individualnom satu istančano osmišljenim lekcijama istražuju se kretnje, te njihova međusobna povezanost, detektira se, razlikuje i izoštrava osjetilnost i doživljavanje pokreta. Širi se repertoar vještina kretanja, a time i mogućnost izbora povoljnijih obrazaca ovisno o situaciji. Na taj način obnavlja se prirodna inteligencija tijela i sigurnost kretanja uopće, podiže se svjesnost, trenira mišljenje i koncentracija, a bolovi uzmiču uslijed otpuštanja suvišnih tjelesnih i psihičkih napetosti.

Program je posebno koristan u prevenciji osteoporoze - naglasak je na radu s tijelom u uspravnom položaju, u dinamičkim uvjetima djelovanja sile teže, što čini osnovu da se stimulira jačanje kostiju. Da bi se na siguran način mogle izvoditi žustrije aktivnosti koristi se povezivanje tijela u trake od materijala te se time stvaraju uvjeti za aktiviranje svih dijelova tijela u harmonično koordiniranu izvedbu. Tako integrirani dijelovi tijela također postaju pouzdanom osovinom za izvođenje različitih antigravitacijskih kretnji, poput poskakivanja na petama, trčanja ili skakanja.
To je razlog zbog kojeg čak i osobe s oslabljenim funkcionalnim sposobnostima ponovo uspijevaju iskusiti energičnija gibanja, ili elastična i ritmična pulsiranja kroz tijelo, što osigurava čvrste kosti, podiže vitalnost i poziva na kretanje.

Za vježbanje u Udruzi nema dobnog ili tjelesnog ograničenja. Udruga organizira i:

BFL za djecu i mlade:
Ova radionica posebno je namijenjena mladima zbog mogućnosti preventivnog djelovanja od nastanka bolova, ukočenosti, te kroničnih smetnji pokretačkog sustava, osteoporoze kao izrazito javnozdravstvenog problema, pretilosti i sličnih problema koji se javljaju uslijed nedostatka kretanja.

BFL za osobe s poteškoćama u kretanju: moguće je vježbati i u kolicima jer je način rada zamišljanjem jednako djelotvoran kao i sam izvedeni pokret.

Logopedski odjel: rana govorno-jezična, komunikacijska, perceptivno-motorička, neurorazvojna i kognitivna dijagnostika i terapija djece i odraslih.

Svijet plesa: u udruzi se provodi združeno vježbanje BFLa i učenje plesnih elemenata. Radi se o tjelovježbi u kojoj se učenje kretanja i efikasnog korištenja tijela provodi u kombinaciji s plesnim elementima, pa se istovremeno povećavaju učinci BFLa, te se poboljšava koordinacija i sklad pokreta pri izvođenju plesnih elemenata.

Udruga se bavi i edukacijom, te organiziratečajeve iz  "osnovnog BFL programa" vježbi o prirodnom kretanju i skladnom držanju tijela koji će se održati kroz 60 sati poduke u tri dijela.
Pozivamo sve one koji žele:
- naučiti kako bolje koristiti svoje tijelo i poboljšati držanje;
- spriječiti nastanak ili napredovanje osteoporoze;
- olakšati poteškoće ili ograničenja pri kretanju uzrokovanih bolešću ili vrstom posla (frizeri, glazbenici, zubari, plesači...);
- još uspješnije raditi s ljudima u cilju promicanja njihova zdravlja (fizioterapeuti, rehabilitatori – defektolozi, logopedi i psiholozi, učitelji plesa, yoge, pilatesa, kineziolozi)
- postati profesionalni BFL učitelji i treneri.

Lokacija i kontakt:
Udruga Priroda kretanja,
Šestinski trg 5, 10000 Zagreb
Tel: +385 1 4637 719

Ingirid Kecerin Kasumagić, prof. kineziologije, Feldenkrais praktičar
i trener Movement Intelligence metode.
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Ivana Vuković; bacc. fizioterapije
Bones for life praktičar: tel. 092 299 6671
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it