Radionica svibanj 2019

Radionica Feldenkrais® i Anat Baniel(sm) metoda

Subota i nedjelja, 25. i 26. svibanj 2019. - seminarski dio
Ponedjeljak i utorak, 27. i 28. svibanj 2019. – klinički dio – besplatne individualne lekcije funkcionalne integracije za djecu s teškoćama i invaliditetom
Instruktorice: Nancy Aberle (Švicarska) i Lynn Bullock (Francuska), certificirane praktičarke Feldenkrais i Anat Baniel metoda.

Pozivamo:
• roditelje djece s teškoćama i invaliditetom
• roditelje koji žele poboljšati motorički i spoznajni razvoj svoje djece
• stručnjake koji rade s djecom ili odraslima (liječnici, fizioterapeuti, radni terapeuti, logopedi, rehabilitatori, pedagozi, kineziolozi, voditelji sportskih, rekreacijskih i bodywork aktivnosti)
• sve koji žele naučiti kako bolje koristiti svoje tijelo, olakšati poteškoće u kretanju i produbiti iskustvo cjelovitog djelovanja uma i tijela

Tijekom ova dva dana Nancy i Lynn će nadgledati rad praktičara s djecom, te pritom odgovarati na pitanja o primjeni metoda i načela i o specifičnim poteškoćama djece i njihovih roditelja.

Instruktorice:

Nancy Aberle ima svoju Feldenkrais ordinaciju u Zurichu od 1998. godine i specijalizirala se za rad s dojenčadi i djecom. Nancy je certificirana praktičarka Feldenkraisove i Anat Baniel metode za djecu koja se temelji na radu dr. Feldenkraisa. Od 2004. vodi napredne treninge za praktičare Feldenkraisove metode i njihov je mentor u radu s djecom ali i odraslima.
Lynn Bullock certificirana je praktičarka Feldenkraisove i ABM-ove metode i autorica programa "Spoznaje o vidu". Vodi svoju praksu u Parizu u Francuskoj. Radi s dojenčadi i djecom koja imaju razvojne teškoće, ali i s odraslima. U nekoliko zemalja vodi radionice posvećene poboljšanju vida. Od 2008. u suradnji s Nancy Aberle sudjeluje u vođenju seminara „Feldenkrais without Borders“.

slika01slika02

Seminarski dio, 25. i 26. Svibnja
Vrijeme održavanja: 10 - 17 sati s pauzom za ručak + kratke kava/čaj pauze.
U ovom teorijskom i praktičnom dijelu instruktorice Nancy i Lynn će voditi polaznike kroz temu u grupnim lekcijama i kroz rad u parovima, a primjenu Feldenkraisovih postupaka i načela demonstrirat će i u radu s djetetom.
Klinički dio 27. i 28. svibnja
Tim iskusnih praktičara provodit će individualne lekcije funkcionalne integracije za djecu s teškoćama i sa zainteresiranim polaznicima radionice, prema dogovoru u terminima od:
10 - 11, 11 – 12, 12 – 13, ručak, 14 – 15, 15 – 16, 16 – 17, jednom ili dva puta dnevno.

Tema: NAUČITE RASPOZNAVATI RAZLIKE i time poboljšajte motorno, senzorno i kognitivno funkcioniranje

Bez obzira na dob ili vještinu u izvođenju voljnih pokreta, bolje razlikovanje detalja omogućuje više izbora u svakom području života. Slabija diferencijacija obično podrazumijeva slabiju svjesnost i manje izbora.
Kako bi dijete ili odrasla osoba mogla s lakoćom i većom preciznošću izvoditi funkcionalne pokrete i imati veći izbor kretnji potrebna joj je sposobnost zapažanja finih razlika u osjetu vlastitoga tijela, njegovoj motoričkoj koordinaciji i odnosu prema okruženju.
Ta sposobnost temelj je svakog učenja i napredovanja kako intelektualnog tako i somatskog. Da bismo je poboljšali, instruktorice će nas kroz temu voditi lekcijama koje se fokusiraju na pokret izveden s pozornošću.

Kada odrasli, roditelji i stručnjaci bolje shvate postavke mozga, proces učenja, razvoj i organiziranje pokreta i ponašanja, tada mogu kvalitetnije podržati svoje zdravlje i cjeloživotni razvoj, ili pak tijek napredovanja svoje djece i klijenata.
Kod zdrave djece namjera je efikasno integrirati senzomotoričke faze razvoja koje ona svladavaju spontano. Kod djece s teškoćama cilj je nadomjestiti im informacije koje njihov živčani sustav ne dobiva spontano kako bi ona mogla ovladati slijedom pokreta koji je potreban da bi se integrirala svaka nova funkcija.
Radionica je podijeljena u dva dijela:

Preporučena literatura:
Tekst Nancy Aberle o optimalnom mišićnom tonusu / download pdf tekst
Tekst Nancy Aberle: „Kako uključiti sklopku za učenje“ - izlaganje Nancy Aberle sa znanstvenog kongresa „Mozak koji surađuje“, Graz 2010. / download pdf tekst
Nancy Aberle (2010), Turning the „Learning switch on“, izlaganje na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku ili gledanje video zapisa slijedite link: http://www.feldenkrais-nancy-aberle.ch/produkte/downloads_en.php?L=en
Knjiga: Anat Baniel (2012.), „Kids Beyond Limits“.

slika03slika04Prijava i uplata:

Molimo ispišite obrazac prijave: /obrazac za prijavu/ i pošaljite na mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  ili 
poštom na adresu: Udruga Priroda kretanja, Šestinski trg 5, 10 000 Zagreb.
Prijava podrazumijeva uplatu od 30% iznosa cijene radionice.

Cijena i način plaćanja:
Seminarski dio radionice polaznici plaćaju 2300 kuna dok je klinički dio besplatan. U slučaju uplate dijela iznosa cijene radionice do 30. 4. 2019. (najmanje 30%) cijena je 2000 kuna. Ako ste roditelj djeteta s teškoćama, drugi roditelj može sudjelovati besplatno. Roditelji slabijeg imovinskog stanja koji ne mogu platiti punu cijenu radionice mogu se javiti u udrugu kako bi se dogovorila mogućnost sufinanciranja dijela iznosa iz fonda udruge. Studentima i pripravnicima na stručnom usavršavanju odobrava se popust od 50%.

Prijava: Molimo prijavnicu pošaljite na mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili poštom na adresu: Udruga Priroda kretanja, Šestinski trg 5, 10000 Zagreb.
Prijava podrazumijeva uplatu od 30% iznosa cijene radionice.

Uplata: Molimo da novčana sredstva uplatite na račun udruge najkasnije do 10.05.2019. Primatelj je Udruga Priroda kretanja, Šestinski trg 5, 10000 Zagreb; potrebno je navesti ime pošiljatelja i svrhu uplate – za Feldenkrais i ABM radionicu.
Račun: IBAN: HR0423860021110100402 Podravska banka, Opatička 3, 48000 Koprivnica Odjava: U slučaju nemogućnosti dolaska na radionicu, možete poslati Vašu zamjenu. Ukoliko odustanete do 10. 5. uplaćena sredstva bit će Vam vraćena u iznosu umanjenom za 30%. Nakon toga povrat neće biti moguć. U slučaju otkazivanja organizatora, novčana sredstva će biti u potpunosti vraćena.

Informacije: Ingirid Kecerin Kasumagić, prof. kineziologije, Feldenkrais praktičar i trener Movement Intelligence metode.

Tel: 01 4637 719, 091 5069 505
Mail: i This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Udruga Priroda kretanja
Šestinski trg 5, Zagreb