Radionica svibanj 2018

Radionica Feldenkrais® i Anat Baniel(sm) metoda


Šestinski vijenac 2, Zagreb

Subota i nedjelja, 26. i 27. svibanj 2018. -  seminarski dio
Ponedjeljak i utorak, 28. i 29. svibanj 2018. –  klinički dio – besplatne individualne lekcije funkcionalne integracije za djecu s teškoćama i invaliditetom

Instruktorica: Nancy Aberle (Švicarska), certificirana praktičarka Feldenkrais i Anat Baniel metoda, specijalizirana za rad s djecom.


IMG_3326unnamed

Pozivamo:

 • roditelje djece s teškoćama i invaliditetom
 • roditelje koji žele poboljšati motorički i spoznajni razvoj svoje djece
 • stručnjake koji rade s djecom i odraslima (liječnici, fizioterapeuti, radni terapeuti, logopedi, rehabilitatori, pedagozi, kineziolozi, voditelji sportskih, rekreacijskih i bodywork aktivnosti)
 • sve zainteresirane koji žele naučiti kako bolje koristiti svoje tijelo (um - tijelo) i olakšati poteškoće i ograničenja u kretanju. 

Tema: Promjena paradigme – od mehaničkog prema informacijskom pristupu u radu s tijelom

 • kako se usmjeriti na učenje umjesto na mehaničko ponavljanje
 • kako koristiti plastičnost mozga
 • kako stvarati uvjete za učenje da bi se učilo intelektualno i somatski
 • kako koristiti pokret kao alat za promjenu u središnjem živčanom sustavu, tj. kao sredstvo za snabdijevanje mozga korisnim i kvalitetnim informacijama
 • kako koristiti sastavnice senzomotoričkih faza dječjeg razvoja kao materijal za učenje i za poboljšavanje funkcionalnih pokreta (kontrola glave, posezanje, hvatanje, okretanje preko boka, posjedanje, hodanje itd.)
 • kako u osobe pobuditi sposobnost da tijekom kretanja osjeti dinamične odnose između različitih dijelova svojega tijela
 • kako primjenjivati dodir da bi on prenosio informaciju te kakve ciljeve postavljati u učenju
 • kako naučene postupke i načela primjenjivati u radu s djecom i odraslima


IMG_3519IMG_3636

Neurološki proces koji se odvija tijekom učenja razlikuje se od procesa koji se odvija u mozgu tijekom mehaničkog izvođenja neke radnje, bez obzira na to što je mozak u oba slučaja budan i aktivan. Primjena načela i tehnika koje potiču mozak na učenje rezultiraju drugačijim efektima nego konvencionalne metode. Roditelji djece s teškoćama u razvoju svjedoče neočekivanim učincima, a ponekad i nevjerojatnim promjenama i ostvarenjima nakon što se uključi djetetova „sklopka” za učenje.

Na radionici ćemo se usmjeriti na učenje postupaka kojima se aktiviraju plastična svojstva mozga. To u praktičnom smislu znači da se u mozgu stvaraju nove neuronske veze koje rezultiraju novim obrascima pokreta i ponašanja, te tako novim izborima i rješenjima za probleme u kretanju i ponašanju. Učit ćemo kako pretvoriti pokret u sredstvo za učenje, a pokrete iz repertoara senzomotoričkih faza dječjeg razvoja u materijal za učenje.

Kada odrasli, roditelji i stručnjaci bolje razumiju postavke mozga i procese koji se događaju tijekom učenja, razvoja i organiziranja pokreta, tada mogu kvalitetnije podržati kako vlastito zdravlje i cjeloživotni razvoj tako i tijek napredovanja svoje djece i klijenata. Kod zdrave djece namjera je efikasno integrirati senzomotoričke faze razvoja koje ona svladavaju spontano. Kod djece s teškoćama cilj je nadomjestiti im informacije koje njihov živčani sustav ne dobiva spontano kako bi ona mogla ovladati slijedom pokreta koji je potreban da bi se integrirala svaka nova funkcija. Time se obogaćuje repertoar sposobnosti što djetetu daje osjećaj zadovoljstva i radosti.


IMG_3457IMG_3518

Radionica je podijeljena u dva dijela:

Seminarski dio, 26. i 27. svibnja
Nancy će voditi  polaznike kroz temu u grupnim lekcijama i kroz rad u parovima (prijenos informacije putem dodira, a uz superviziju praktičara). Primjenu Feldenkraisovih postupaka i načela demonstrirat će u radu s djetetom.

Klinički dio 28. i 29. svibnja
Tim iskusnih praktičara provodit će individualne lekcije funkcionalne integracije za djecu s teškoćama i sa zainteresiranim polaznicima radionice, prema dogovoru jednom ili dva puta dnevno.
Tijekom ova dva dana Nancy će nadgledati rad praktičara s djecom, te pritom odgovarati na pitanja o primjeni metoda i načela i o specifičnim poteškoćama djece i njihovih roditelja.

Cijena i način plaćanja:
Seminarski dio radionice polaznici plaćaju 2300 kuna dok je klinički dio besplatan. U slučaju uplate dijela iznosa cijene radionice do 30.04.2018. (najmanje 30%) cijena je 2000 kuna.
Ako ste roditelj djeteta s teškoćama, drugi roditelj može sudjelovati besplatno.
Roditelji slabijeg imovinskog stanja koji ne mogu platiti punu cijenu radionice mogu se javiti u udrugu kako bi se dogovorila mogućnost sufinanciranja dijela iznosa iz fonda udruge.
Nezaposlenima, studentima i pripravnicima na stručnom usavršavanju odobrava se popust od 50%.

Prijava i uplata:
Molimo ispišite obrazac prijave: /obrazac za prijavu/ i pošaljite na mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  ili 
poštom na adresu: Udruga Priroda kretanja, Šestinski trg 5, 10 000 Zagreb. Prijava podrazumijeva uplatu od 30% iznosa cijene radionice.

Informacije:

Ingirid Kecerin Kasumagić, prof. kineziologije, trener Movement Intelligence metode i Feldenkrais praktičar MBS-a.
Tel: 01 4637 719, 091 5069 505
Mail: i This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Udruga Priroda kretanja
Šestinski trg 5, Zagreb